Резюме

Резюме – це документ, в якому коротко викладаються особисті, освітні та професійні відомості про особу. Воно повинно бути детальним, і, водночас, лаконічним.

Резюме має бути інформативним, але максимум на 1 сторінку, легким для сприйняття рекрутера. Рекрутер при перегляді резюме звертає увагу на освіту, досвід роботи, обов’язки, стабільність, перерви в роботі, характер кар’єри, грамотність. Орієнтуйтесь на таку структуру:

Назва виду документа

Текст, що містить таку інформацію:

  • Домашня адреса, телефон, e-mail.
    • Прізвище, ім’я, по-батькові.
    • Мета написання документа.
    • Особисті данні (дата народження; сімейний стан).
    • Відомості про освіту (повне найменування всіх навчальних закладів, у яких довелося вчитися).

Відомості про професійний досвід (яку посаду обіймає зараз, попередні посади, із зазначенням стажу роботи). Інформація вказується у зворотному хронологічному порядку. Спочатку зазначається останнє місце роботи за такою схемою:

  • назва компанії;
    • напрям діяльності компанії;
    • строки роботи;         
    • посада;
    • посадові обов’язки;
    • професійні навички й досягнення.

Якщо Ви студент та нещодавно закінчили навчальний заклад, то Вам треба вказати місце проходження практики та стажування.

Додаткова освіта (курси, семінари, тренінги).

Відомості про публікації (якщо потрібно). Додаткова інформація (володіння іноземними мовами й комп’ютером).

Для того, щоб досягнути успіху, під час складання варто дотримуватись певних правил:

  1. Формулюйте свою мету зрозуміло, чітко, дохідливо.
  2. Намагайтесь вжити якомога більше фахових слів, що відповідають посаді, яку Ви хочете обійняти.
  3. Для кожного конкретного конкурсу складайте окреме резюме.
  4. Намагайтесь не вживати такі слова, як “я”, “ми”. Замість них вживайте на початку речення активні дієслова: організував, створив, керував, вивчав, обізнаний з.
  5. Не надсилайте своєї фотокартки, якщо цього спеціально не передбачено.
  6. Для передруку використовуйте якісний папір стандартного розміру.
  7. Якщо ви обіймаєте не надто високу посаду, то під час складання резюме краще зосередитися на великому досвіді роботи й набутих навичках.

Зі структурою резюме, думаємо, питань не виникає, все просто. А от там, де питання можуть бути, то кілька порад:

Оформлення резюме має відповідати посаді, на яку ви претендуєте: наприклад, фінансист – це цифри та факти, дизайнер – це креатив та натхнення.

Пишіть резюме під конкретну вакансію. Якщо надсилаєте кілька резюме на кілька вакансій в кілька компаній, то важливо не переплутати резюме на таку бажану посаду «Маркетолог» з резюме на посаду «Трішки підзаробити у вільний від навчання час». Зробіть табличку та відмічайте, куди, що, коли відправили, хто відгукнувся, коли призначена співбесіда, результат. Це допоможе не загубитись в просторі пошуку роботи та зекономити час на приємності, як то, попити каву – поспілкуватись з друзями.

Питання, яке виникає часто:

Якщо поки що я не маю досвіду роботи, що писати? Пишіть про практику, яку проходили, про наукові дослідження, які проводили для написання доповіді або підготовки курсової роботи, про проекти, в підготовці яких брали участь, День факультету чи День відкритих дверей. Були волонтером? Обов’язково пишіть!  І, найголовніше, не забувайте про стажування в підрозділах Могилянки! Були в оргкомітеті Ярмарку Кар’єри чи в Приймальній комісії, допомагали в деканаті чи на кафедрі, працювали в бібліотеці? Пишіть! Це унікальний досвід! Жоден студент жодного іншого університету не має такої можливості! 

Питання, яке виникає часто-часто:Чи потрібно вказувати бажаний рівень зарплати? Потрібно. Не обов’язково, але так більше шансів швидше потрапити на співбесіду. Головне – в цифрі бажаної зарплати бути адекватним: продивіться, який рівень заробітної плати пропонують в даній сфері на подібні посади (огляди заробітних плат, вакансії на сайтах з працевлаштування…). Співставте з вимогами, які висуває роботодавець до працівника, та об’єктивно оцініть рівень своєї компетенції. І після цього можна сміливо ставити цифру. А ще – бути готовим, що на співбесіді можуть запитати: а чому Ви хочете саме таку заробітну плату? Обґрунтуйте відповідь, що ваші знання, вміння, навички, готовність працювати та розвиватись, ваша відповідальність і т.д. коштують на початковому етапі саме стільки. Можете додати, що це ваше очікування на випробувальний термін, а потім, коли ви себе покажете в роботі супер фахівцем, то готові будете повернутись до обговорення підвищення суми винагороди. Це від нас порада вам для роздумів, вирішувати, як зробити краще, звичайно, вам.